понедељак, 29. новембар 2010.

Otvoreno pismo

Otvoreno pismo episkopu budimljansko-niksickom Joanikiju








Vase Preosvestenstvo,



Obracam Vam se javno, zgranut tekstom i fotografijama u jednom crnogorskom dnevnom listu u kojem Vi dominirate, i proslavljate Arandjelovdan, krsnu slavu Vasojevica, sedeci u procelju beogradskog restorana u drustvu bivseg predsednika Crne Gore i SRJ Momira Bulatovica i Milije Zecevica pocasnog predsednika “Udruzenja Vasojevica” nekadasnjeg milosevicevog omiljenog bankara, i coveka koji mu je uputio najvise telegrama i pisama podrske, sve u ime celog Vasovog plemena.



Da li duhovni otac Vasojevica moze da dozvoli sebi da sedi u restoranu na svecanosti povodom krsne slave Vasojevica u drustvu ratnog zlocinca Momira Bulatovica i Milije Zecevica kompromitovanog samozvanog predstavnika Vasojevica u belom svetu? Da li dolikuje Hristovom izaslaniku, da krsnu slavu proslavlja u beogradskom restoranu, ili da bude sa osiromasenim narodom u vasojevickim selima i zaseocima?



Cime je Milija Zecevic zasluzio da prihvatite njegov poziv i proslavite Arandjelovdan sa njim? Time sto je slao pisma i telegrame podrske Slobodanu Milosevicu do poslednjeg dana njegove vlasti koja je po Srbiju, Crnu Goru, region, srpski i crnogorski narod i sve narode na Balkanu , bila toliko pogubna da je pitanje da li ce se ikada oporaviti.



Sta je to uradio Milija Zecevic da ga javno hvalite u svojoj besedi i odajete mu priznanje za minuli rad ? Kako mozete zaboraviti njegov drustveni angazman tokom devedesetih godina? Kako zaboravljate deceniju milosevicevog vladanja, za vreme kojeg ga je Milija Zecevic samovoljno u ime Vasojevica podrzavao, promovisao i javno hvalio, dok su Srbija i Crna Gora , srpski i crnogorski narod doziveli ekonomski i materijalni slom, duhovni i moralni sunovrat? Kako zaboravljate podrsku politici koja je dovela do bombardovanja i sankcija medjunarodne zajednice, do ratova, zlocina, rusenja gradova i sela, stotine hiljada izbeglica, do svetskog rekorda u hiperinflaciji, do migracija na stotine hiljade mladih Srba i Crnogoraca koji ne nameravaju da se vrate u svoje rodna mesta?



Vase Preosvestenstvo,



Vi imate pravo da se vidjate sa Milijom Zecevicem, Matijom Beckovicem, Zoranom Zizicem, Rankom Krivokapicem, Predragom Bulatovicem, Srdjanom Milicem, Miodragom Perovicem, Nebojsom Medojevicem, Andrijom Mandicem, Predragom Popovicem, Rankom Kadicem, Miskom Vukovicem i Jevremom Brkovicem, ali samo u crkvama i manastirima i u njihovim domovima, da saslusate njihove grehe i ispovedite ih , da se pomolite u njihovo ime Isusu Hristu i da Ga zamolite za oprost njihovih strasnih grehova, za podrsku zlocinackim rezimima Slobodana Milosevica i Mila Djukanovica, za simulaciju toboznjeg opozicionog delovanja i za zajednicko udruzivanje radi pljackanja srpskog i crnogorskog naroda. Vi imate pravo da primate od njih novcane donacije od novca koji su opljackali od nesrecnog naroda , i da taj novac namenite za izgradnju bolnica, starackih domova, skoli, malih proizvodnih pogona, obdanista, crkava i manastira, ali samo ako se iskrenu pokaju i pocnu da zive u skladu sa deset Bozijih zapovesti i propovedaju reci Isusa Hrista, a ne da nastave po starom, da i dalje budu Luciferovi ucenici.



Cime je Momir Bulatovic zasluzio da sedi pored Vas na proslavi Arandjelovdana? Time sto su mu ruke krvave. Time sto je sa Milom Djukanovicem, Svetozarom Marovicem i Filipom Vujanovicem direktno odgovoran za smrt na desetine crnogorskih momaka koje su mobilisali i poslali na ratista bivse SFRJ. Zato sto je zajedno sa pomenutom trojkom, direktno odgovoran za deportaciju i smrt osamdeset muslimana koje su pohapsili po Crnoj Gori i izrucili predstavnicima Radovana Karadzica. Zato sto je danas u Crnoj Gori i u Vasojevicima katastrofalna demografska slika. U mojoj ujcevini, u mestu u kom sam proveo svoje rano detinjstvo, na par kilometara od Djurdjevih Stupova gde je Vase sediste, u zaseoku Ovsine u Gornjem Zaostru, 2008. godine se nakon sedamnaest godina zaljuljala kolevka. U Gornjem Zaostru konstantno vec dvadeset godina broj umrlih je veci od broja rodjenih. U Gornjem Zaostru ima vise grobalja nego dece u prvom razredu, vise neozenjenih mladica nego devojaka u svim okolnim selima. Vi idete na prijeme koje organizuje crnogorka vlast, a potpredsenik beranske opstine Braho Adrovic otvoreno ucenjuje zaostrane da ako ne podrze rad privremene deponije da ce obustaviti prevoz dece kombijem u skolama u gradu. Sramno. Pod vodjstvom Bulatovica i Djukanovica bela kuga je napravila pustos u Vasojevicima. U Vasojevicima , Bulatovic, Djukanovic, Marovic i Vujanovic su zakatancili sve fabrike. Vise je Vasojevica u rasejanju nego u matici.



Vase Preosvestenstvo,



Vi sa Momirom Bulatovicem, Milom Djukanovicem, Svetozarom Marovicem i Filipom Vujanovicem mozete da se sretate samo u spuskom zatvoru, gde mozete na njihov poziv doci iz Djurdjevih Stupova da ih ispovedite, da Vam ispricaju sve svoje grehe i sva zla koja su naneli gradjanima Crne Gore, koje su pocinili u ime Crne Gore i protiv Crne Gore. Pojavljivanje na nekom drugom mestu sa pomenutim kvartetom, osim spuskog zatvora, ne dolikuje Hristovim izaslaniku, vec predstavlja uvredu za obicne male ljude iz Vasojevica, koji su upropasceni, duhovno i materijalno tokom njihove vladavine.



Vase Preosvestenstvo,



Uvredili ste sve slobodnomislece Vasojevice svojim druzenjem sa Milijom Zecevicem i Momirom Bulatovicem. Crkva cije ste Vladika ima jedan sjajan deo svoje istorije, deo za najdublje postovanje, medjutim u proslom i pocetkom ovog veka, ona je opterecena mnogobrojnim hipotekama i one nisu za ponos. I vas cin povodom Arandjelovdana je jos jedan pogresan potez, jednak potezima vaseg brata Amfilohija koji je direktno odgovoran za pomaganje kriminalnog crnogorskog rezima. Imao sam prilike da Vas upoznam i uverim se u Vasu siroku obrazovanost, mudrost i smirenost . I tim vise sam neprijatno iznenadjen Vasim potezom u restoranu “Panta Rei”. Da, cenjeni Vladiko, sve tece sve se menja, otici ce i ova vlast , ova najgora i najcrnja u crnogorskoj istoriji, gora I od otomanske, ali ce ostati tragovi i zapisi ko je sta radio . Vi savrseno dobro znate sta se desava po Crnoj Gori, i zato imate veliku odgovornost i obavezu , ljudsku i Boziju da sludjenom narodu predocavate ISTINU, da palite fenjere i svece u u ovom zamracenom crnogorskom paklu, i da kazujete put i nudite resenje, za izbavljanje nesrecnog naroda. A resenje i Istina je da nema vise izlazaka na rezirane i namjestene izbore, ciji se rezultati unapred znaju. Resenje je BOJKOT i Vasa je obaveza da nakon liturgija, recima, besedema i savetima namucenom i osiromasenom narodu pomognete da izadje iz ovog zacaranog kruga beznadja, siromastva, kriminala, a to se postize samo BOJKOTOM, jer on dovodi do sigurne smene vlasti. Vi ste u obavezi da se iskupite nakon velike greske koju ste napravili za Arandjelovdan, i zato nema vise kohabitacije srpske Crkve sa kriminalnim rezimom. Vi sa krstom u ruci treba da povedete srpski narod u bojkot rezima i rezimskih institucija, a sa crnogorske strane zna se ko ce biti na celu, i tako srusite odnarodjeni rezim. To vam je prilika da se licno iskupite i donekle iskupite za grehove vase brace. Vladiko morate uci u otvoren sukob sa vlascu, jer je bioloski opstanak naroda srpskog i crnogorskog u pitanju, neko mora predvoditi Srbe, jer vremena vise nema. Moraju na jednu obali biti slobodni ljudi a na drugu kriminalna vlast. Morate, jer i Petar nakon pretnji sinedriona nastavlja da propoveda Hrista i porucuje vlastima “ Bogu se treba pokoravati vise nego ljudima”



I jos nesto sasvim licno na kraju mog obracanja. U avgustu 2008. godine bili ste u Pocasnom odboru skupa “ Mitar Bakic” povodom stogodisnjice od smrti ovog uglednog drzavnika i diplomate koji je odrzan u Andrijevici. Medjutim, na proslavi Arandjelovdana u restoranu “ Panta rei” , neko se drsko dosetio da verbalno prezentuje izbor najuglednijih Vasojevica u istoriji ovog plemena, i da u njemu udvoricki stavi Miliju Zecevica, neke rezimske pisce i stranacke funkcionere a da bezobrazno izostavi ime Mitra Bakica, intelektualne vertikale u Vasojevicima, a Vi ste iako clan Pocasnog odbora cutali i niste pomenuli Mitra Bakica.

Ilija Bakic iz Vasojevica

Нема коментара:

Постави коментар